onsdag 23 januari 2013

Hjälp! - Vad äter man när man plötsligt inte tål vete, korn, råg, havre, ris, majs, baljväxter, lök, tomat mm?

Korsallergier mot gräs....

Plötsligt en höstdag i september vaknade vår 11-årige son med ont i magen, halsont och illamående. Usch då, tänkte jag...... kräksjuka såhär tidigt på terminen. Men så var icke fallet! Halsontet, magontet och illamåendet hade kommit för att stanna. Efter 3 veckor med ideliga kontakter med vårdcentralen och 9 veckor med olika läkarkontakter på barnmottagningen så var vi fortfarande inte säkra på vad som var fel...Efter att drastiskt ha uteslutit samtliga sädesslag, ris, majs, soja, baljväxter (dvs ärter, kikärtor, bönor etc), lök, tomat mm. förbättrades tillståndet dramatiskt för vår son. Kunde det röra sig om korsallergi mot allt som är besläktat med gräs? Såhär på hösten.... när gräsen inte ens blommar. Långsökt tyckte läkarna - och vi med, men det verkade funka. Det enda man har funnit på vår son är nämligen en väldigt kraftig gräsallergi.

Plöstligt blev det inte lätt att veta vad han skulle få till frukost, lunch och middag. Särskilt inte efter att vi förstått att han inte heller tål örter som bovete eller quinoa (som man ju ofta kan använda i stället för exempelvis ris eller olika mjölsorter).

Vad ger man till lördagsgodis? Allt godis som finns att köpa innehåller majsstärkelse, glucossirap mm. Tom ekologiskt godis av god kvalitet.

Det blev till att experimentera själva. Vi har bakat, lagat, kokat. Lyckats, misslyckats totalt och ibland lyckats lite lagom.....

Men det hela har utmynnat i en hel del recept som här gärna delar med oss av:

Popatisknäckebröd, "risifrutti" utan ris, småkakor, mjuk chokladkaka, godis mm.

På denna blogg med allergirecept finns alla möjliga recept som vi använder i princip varje vecka. En del har vi hittat på själva och ibland har vi modifierat redan befintliga recept. 

1 kommentar:

  1. Hej tack för att du berättar er historia! Känner igen mig i er sons symptom! Vad exakt är de er son inte tål? / Anna

    SvaraRadera