tisdag 20 augusti 2013

Tunnbröd i stekpannan

Här kommer ett recept på ett slags tunnbröd som vi brukar göra i stekpannan. Det håller sig några dagar i burk med tättslutande lock eller plastpåse. Det förlorar sin elasticitet något med tiden men är gott ändå och mättar bra.

Vi brukar även frysa in det och tinar upp det genom att lägga det en kort stund i brödrosten. Då blir det ett mellanting mellan ett lite segt knäckebröd och tunnbröd.




Tunnbröd i stekpanna:

1. Blanda följande torra ingredienser i en bunke:

2 dl potatismjöl
1 dl po-fiber
1 dl mandelmjöl
1 tsk psyllium (85% kostfiber, köps på påse, tillverkare Finax - obs, detta är som ett pulver - inte i fröform!).
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

2. Tillsätt sedan:

1,5 msk ljus sirap
1,5 dl vatten
1 msk olivolja eller rapsolja.

Blanda runt!

3. Häll ut degklumpen på ett bakplåtspapper och platta ut den så mycket du kan. Använd gärna ett bakplåtspapper även ovanpå degen och jobba med en kavel ovanpå det övre bakplåtspappret.




4. Skär degen i lagom stora bitar och lyft sedan över dem med hjälp av en stekspade till en mycket het torr stekpanna. Stek / grädda tunnbrödsbitarna endast någon knapp minut på varje sida. Om det bränns vid väldigt lätt kan du prova att smörja stekpannan med lite, lite olja före gräddning.




5. Lägg på galler att svalna och njut! Går bra att förvara några dagar i burk med tättslutande lock eller plastpåse. Går även att frysa. Blir då gott att köra en kort stund i rosten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar